Van Zoutkamp naar
Het centrum van Groningen
Een unieke challenge voor het goede doel

Routebord Routebord Zwemmer Juichen Point Zoutkamp

Zoutkamp

Point Electra

Electra

Point Roodehaan

Roodehaan

Point Aduarderzijl

Aduarderzijl

Point Garnwerd

Garnwerd

Point Dorkwerd

Dorkwerd

Point Groningen

Groningen

Zoutkamp - Electra

Om 05:30 uur is het zover, dan klink het startschot van de Swim Challenge in de haven van Zoutkamp. Dit authentieke vissersplaatsje lag altijd aan zee totdat de Lauwerszee in 1969 werd afgesloten. Tijdens de eerste kilometer is het Reitdiep zo’n 300 meter breed! Vanuit Zoutkamp wordt er richting Electra gezwommen. De dageraad breekt aan en kleurt de hemel op schitterende wijze. Bij Electra staat het door Koningin Wilhelmina in 1920 geopende boezemgemaal De Waterwolf. Het gemaal torent hoog boven het Groninger landschap uit en is een baken om naartoe te zwemmen. Electra is na het startpunt de eerste plek waar toeschouwers goed zicht hebben op de zwemmers. Onder aanmoedigingen van de eerste dappere toegestroomde toeschouwers begeven de zwemmers zich richting Roode Haan!

Electra - Roodehaan

De zwemmers laten Electra achter zich en zwemmen richting Roodehaan. In dit gehucht, vernoemd naar herberg ‘De Roode Haan’, werd tot 1908 gebruik gemaakt van een veer om over het Reitdiep te komen. Vandaag de dag is de brug een ideale plek om de zwemmers toe te juichen. Roodehaan is een mooie plek de zwemmers aan te moedigen. Tussen 9.00 en 10.00 zullen de zwemmers dit markante punt passeren. Camping "Overdaip" is een rustpunt voor de deelnemers die voor liggen op schema. In Roodehaan kunnen de zwemmers ervoor kiezen, mits op schema, om even aan wal te gaan om familie, vrienden en supporters te begroeten.

Roodehaan - Aduarderzijl

Na Roodehaan zwemmen we vervolgens door het meest meanderende stuk van het Reitdiep. De rivier slingert hier hevig door de Groninger klei. Na het bochtenwerk komen de zwemmers aan bij de prachtige spilsluizen van het vijftig inwoners tellende Aduarderzijl, ofwel Auwerderziel. Deze sluizen dienden voor de afwatering van de gebieden nabij de stad Groningen op het Reitdiep, dat tot eind 19e eeuw in open verbinding met zee stond. Het meanderende karakter kan voor flinke tegenstroming zorgen. Voor sommige zwemmers is dit het eerste stuk waar de man met de hamer wacht.

Aduarderzijl - Garnwerd

Het Reitdiep leidt de zwemmers vervolgens naar het wierdedorp Garnwerd. Hier is het Reitdiep gekanaliseerd in 1629. Garnwerd is een karakteristiek dorp met een eigen vlag én volkslied. In Garnwerd hebben de zwemmers tweederde afgelegd en zal de vermoeidheid een rol gaan spelen. De zwemmers zwemmen Garnwerd voorbij richting de Dorkwerdersluis. Voordat ze daar aankomen zwemmen ze overigens door Wierumerschouw, een idyllisch plekje waar ook de befaamde wandelroute Het Pieterpad doorheen loopt. Vanaf hier tot aan de finish kan het publiek over wondermooie paden langs het Reitdiep meefietsen met de zwemmers.

Garnwerd - Dorkwerd

Na Garnwerd achter zich gelaten te hebben zetten de zwemmers koers richting de sluis van Dorkwerd, wat net als Garnwerd een wierdedorp betreft. De Dorkwerdersluis is een ouderwetse bottleneck voor de Swim Challenge. In de sluis moeten alle boten schutten en over het kanaal mag niet gezwommen worden. Een natuurlijk rustpunt voor de deelnemers en vrijwilligers en bovendien een kans om even bij te praten met mensen aan de kant. De Dorkwerdersluis is dè aangewezen plek om zwemmers aan te moedigen en even rust te nemen bij de horeca die wij op de wal neerzetten! Vanaf de Dorkwerdersluis vertrekken de teams weer rond 16.00 richting stad.

Dorkwerd - Groningen

In de sluis van Dorkwerd zitten alle zwemmers veilig aan boord van de teamboten. Vervolgens worden ze weggeschoten voor de laatste etappe richting de finish: de Oosterhaven in Groningen.  Met het binnenzwemmen van de stad komen we ook de zwemmers van de City Swim tegen. Een schitterende finishlocatie wacht de zwemmende en varende helden op. Onze vrijwilligers en zwemmers krijgen een verdiend heldenonthaal. Als alle zwemmers feestelijk zijn ontvangen, wordt er overgegaan op de bekendmaking van het eindbedrag wat volledig ten goede komt aan het UMCG Kanker Researchfonds! Hierna is het tijd voor een drankje, hapje, dansje, napraten en nagenieten op de finishlocatie!

Er is dit jaar al door 2195 mensen voor in
totaal 48.867,00 euro gedoneerd!
Ondersteun jij ons in de strijd tegen
kanker?

Doneer nu!

Sietse Veldstraweg 98, 9833 PC Den Ham | 085-2014352 | IBAN NL96 INGB 0006 8026 48 | BIC INGBNL2A | RSIN 854990033 | KVK 62866281
Copyright © 2024 Stichting Groningen Swim Challenge | Inloggen voor teams | Ontwerp en realisatie door B2Design Groningen