Doneren! Vrijwilliger

Van Zoutkamp naar
Het centrum van Groningen
Een unieke challenge voor het goede doel

Routebord Routebord Zwemmer Juichen Point Zoutkamp

Zoutkamp

Point Electra

Electra

Point Roodehaan

Roodehaan

Point Aduarderzijl

Aduarderzijl

Point Garnwerd

Garnwerd

Point Dorkwerd

Dorkwerd

Point Groningen

Groningen

Zoutkamp - Electra

Om 05:30 uur is het zover, dan klink het startschot van de Swim Challenge 2018 in de haven van Zoutkamp. Dit authentieke vissersplaatsje lag altijd aan zee totdat de Lauwerszee in 1969 werd afgesloten. Tijdens de eerste kilometer is het Reitdiep zo’n 300 meter breed! Vanuit Zoutkamp wordt er richting Electra gezwommen. De dageraad breekt aan en kleurt de hemel op schitterende wijze. Bij Electra staat het door Koningin Wilhelmina in 1920 geopende boezemgemaal De Waterwolf. Het gemaal torent hoog boven het Groninger landschap uit en is een baken om naartoe te zwemmen. Electra is na het startpunt de eerste plek waar toeschouwers goed zicht hebben op de zwemmers. Bij Electra wachten alle zwemteams op elkaar om vervolgens om 7.45 te worden weggeschoten richting Roodehaan. Op naar de volgende tussenstop!

Electra - Roodehaan

Na het tweede startschot van de dag laten de zwemmers Electra achter zich en zwemmen richting Roodehaan. In dit gehucht, vernoemd naar herberg ‘De Roode Haan’, werd tot 1908 gebruik gemaakt van een veer om over het Reitdiep te komen. Vandaag de dag is de brug een ideale plek om de zwemmers toe te juichen. Roodehaan is de tweede tussenstop van de dag om 10.00 uur vertrekken de teams weer. Op naar Aduarderzijl!

Roodehaan - Aduarderzijl

In Roodehaan springen de zwemmers weer in het water en zwemmen vervolgens door het meest meanderende stuk van het Reitdiep. De rivier slingert hier hevig door de Groninger klei. Na het bochtenwerk komen de zwemmers aan bij de prachtige spilsluizen van het vijftig inwoners tellende Aduarderzijl, ofwel Auwerderziel. Deze sluizen dienden voor de afwatering van de gebieden nabij de stad Groningen op het Reitdiep, dat tot eind 19e eeuw in open verbinding met zee stond.

Aduarderzijl - Garnwerd

Het Reitdiep leidt de zwemmers vervolgens naar het wierdedorp Garnwerd. Hier is het Reitdiep gekanaliseerd in 1629. Garnwerd, een dorp met een eigen vlag én volkslied, is een ideale plek om de zwemmers aan te moedigen. Ze zullen het nodig hebben. In Garnwerd hebben de zwemmers tweederde afgelegd en zal de vermoeidheid een rol gaan spelen. Aldaar is een prima horecagelegenheid aanwezig met een terras en strandje direct aan het zwemparcours. In Garnwerd zullen de zwemmers om 13.35 hun tocht voortzetten. Vanaf Garnwerd is de stad in zicht!

Garnwerd - Dorkwerd

Na Garnwerd achter zich gelaten te hebben zetten de zwemmers koers richting de sluis van Dorkwerd, wat net als Garnwerd een wierdedorp betreft. Vanaf de Dorkwerdersluis vertrekken de teams weer om 15.50. Voordat ze daar aankomen zwemmen ze overigens door Wierumerschouw, een idyllisch plekje waar ook de befaamde wandelroute Het Pieterpad doorheen loopt. Vanaf hier tot aan de finish kan het publiek over wondermooie paden langs het Reitdiep meefietsen met de zwemmers.

Dorkwerd - Groningen

In de sluis van Dorkwerd zitten alle zwemmers veilig aan boord van de teamboten. Vervolgens worden ze weggeschoten voor de laatste etappe richting de finish: de Oosterhaven in Groningen. Ter hoogte van de Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze voegen de vijftig zwemmers van de City Swim zich bij de honderd deelnemers van de Swim Challenge. Het laatste startschot van de dag schiet dus maar liefst honderdvijftig zwemmers langs het Groninger Museum richting de finish op de Oosterhaven, zodat de laatste anderhalve kilometer samen worden afgelegd. Met naar alle waarschijnlijkheid ontzettend veel juichende en klappende toeschouwers langs het water zullen alle zwemmers worden onthaald als ware helden. En terecht! Als alle zwemmers feestelijk zijn ontvangen, wordt er overgegaan op de bekendmaking van het eindbedrag wat volledig ten goede komt aan het UMCG Kanker Researchfonds!

Er is dit jaar al door 7308 mensen voor in
totaal 221963.85 euro gedoneerd!
Ondersteun jij ons in de strijd tegen
kanker?

Doneer nu!

Groningen Swim Challenge steunt voor 100% het UMCG Kanker Researchfonds:
De stichting Groningen Swim Challenge organiseert ieder jaar meerdere zwemevenementen. Alle donaties die worden binnengehaald via de deelnemers van het evenement gaan voor 100% naar het UMCG Kanker Researchfonds het doel. De kosten voor het organiseren van het evenement worden betaald uit sponsorgelden van bedrijven en organisaties. Lees hier meer over onze organisatie

Postadres: Troelstralaan 82, 9722 JP Groningen | Bankgegevens: IBAN nummer NL96 INGB 0006 8026 48 | BIC Code INGBNL2A | RSIN nummer: 854990033
Copyright © 2019 Stichting Groningen Swim Challenge | Inloggen voor teams | Ontwerp en realisatie door B2Design Groningen