Classic Swim: 35 km

Inschrijven

Classic Swim: 35 km

De Classic Swim is de originele afstand van de Groningen Swim Challenge. Het is de afstand waarmee het ooit allemaal begonnen is. De Classic Swim start voor dag en dauw in de haven van Zoutkamp. In teams van maximaal zes personen wordt in estafettevorm door het Reitdiep naar Groningen gezwommen, dwars door het prachtige Groninger landschap.

Classic Swim – 35 km

  • Wanneer: zaterdag 26 augustus 2023.
  • Tijd: start 05.30 haven Zoutkamp.
  • Doel: als team haal je minimaal € 1.500,- op voor kankeronderzoek van het UMCG Kanker Researchfonds Groningen
Inschrijven

De top 3 teams!

0.00 Euro

Eekeburen

 afbeelding

0.00 Euro

Stipt-IT

175,00
Doneer Nu!
Totaal samen opgehaald in 2022

De route naar Groningen

Zoutkamp
Roodehaan
Aduarderzijl
Groningen
Bekijk de route!

Bekijk welke teams het goed doen!

Bekijk alle teams!
Ontdek de Groningen Swim Challenge in 3 minuten

De geschiedenis

2014: Eerste editie

De eerste editie van de Groningen Swim Challenge (GSC), werd gehouden op 30 augustus 2014 en was direct een doorslaand succes. Ruim 30 zwemmers legden de goede drieëndertig kilometer zwemmen af, geflankeerd door tal van boten met enthousiaste vrijwilligers. Iets eerder dan verwacht werd de tocht gecompleteerd en rond 15.30 uur stond de Reitdiepkade vol met supporters om de zwemmers binnen te halen. Er werd ruim 25.000 euro opgehaald voor kankeronderzoek!

2015: Finish in centrum Groningen!

Het succes van 2014 smaakte naar meer en ook in 2015 werd de GSC georganiseerd. Op 12 maart 2015 werd de Stichting Groningen Swim Challenge opgericht, met als doel de Swim Challenge jaarlijks te organiseren. Op 29 augustus 2015 vond de tweede editie plaats, waarbij 70 zwemmers – ruim een verdubbeling ten opzichte van 2014 – onder behaaglijke temperaturen in estafettevorm de lange tocht volbrachten en na een tocht door de grachten finishten in de Oosterhaven. De opbrengst? 50.000 euro. Op naar 2016? Uiteraard!

2016: Verdere professionalisering

Met een nieuwe site begint de zwemzomer van 2016 goed. Maar dat is niet de enige vernieuwing. Heel Groningen Zwemt! En de City Swim worden aan het zwempalet toegevoegd. De zwemmers vanuit Zoutkamp zullen in de avond van 27 augustus vijftig deelnemers van de Groningen City Swim aantreffen. De City Swim deelnemers leggen een goede anderhalve kilometer zwemmend door de stadsgracht af en zamelen – net als de langeafstandszwemmers – geld in voor kankeronderzoek.

2017: Kids Swim erbij & recordregen houdt aan!

Het is inmiddels traditie, in de vroege ochtend wordt Zoutkamp onveilig gemaakt door ruim honderd zwemmers en bijna evenzoveel vrijwilligers. De start is spectaculair. De beelden van de opkomende zon boven het Reitdiep schitterend. Onder zeer gunstige omstandigheden spoeden de zwemmers zich in recordtempo richting de stad. De eerste zwemmers arriveren al voor 18:00 in de Westerhaven. Daar staan ruim honderd mede sportievelingen klaar voor de City Swim.

Die middag zijn er al een aantal pionierende Kids Swim deelnemers het water ingegaan, zij zwommen een rondje door de Oosterhaven. Een mooi begin van een hopelijk terugkerend fenomeen. In de weken en maanden voor de Swim Challenge waren via scholen al ruim vierduizend kinderen in beweging gekomen voor de Heel Groningen Zwemt!

Zoveel enthousiasme, betrokkenheid en deelnemers, dat moest wel een schitterend bedrag opleveren. Ambassadeur Arjen Robben kon, net gearriveerd vanuit Bremen, trots een bedrag van 140.000 euro (later opgehoogd naar 147.500) overhandigen aan het UMCG Kanker Researchfonds. Een waanzinnig bedrag en daarmee een groot compliment voor alle zwemmers, donateurs, sponsoren en vrijwilligers!

Op naar 25 augustus 2018!

2018: De 5e editie!

Een jubileumeditie met een unieke extra uitdaging! De Ultra Swim is geboren, een estafette die niet start in Zoutkamp, maar aan de noordkant van het Lauwersmeer. 50 Kilometer zwemmen de teams die deze uitdaging aan gaan. Gelijktijdig met de start in Zoutkamp wordt ook in Lauwersoog het startschot gegeven voor de teams die daar starten. Dit zijn de allersnelste zwemmers en bij Garnwerd hebben de zwemmers van Lauwersoog de “Zoutkampers” ingehaald! De laatste kilometers vanaf  Dorkwerd hebben we gezwommen in de stromende regen. Een uitdaging met recht!

2019: Een topjaar!

In 2019 hebben we alle onderdelen van de Swim Challenge verder uitgebouwd. Met in totaal 36 teams, 82 schepen en tientallen vrijwilligers, hulpverleners en ondersteunende mensen hebben we de Ultra Swim, Classic Swim, Kids Swim en City Swim neer kunnen zetten. Dit jaar heeft ook onze ambassadeur Arjan Robben meegezwommen!

2020: Helaas...

We hadden ons zo verheugd op deze editie, maar door Corona hebben we het gelaten bij een aanmoedigend bericht via de social media aan al onze zwemmers, dat we ons gaan voorbereiden op 2021!

2021: Het achtste jaar, een Corona editie!

Dit jaar zijn veel evenementen afgelast door Corona. De Swim Challenge heeft met een aangepast protocol kunnen plaatsvinden. De Ultra Swim is daardoor komen te vervallen en in Zoutkamp werd er gestart in tijdsvakken. De spreiding bij de versoberde finish zorgde voor voldoende afstand. Desondanks hebben we met ons maximale aantal van 25 teams een prachtig evenement neergezet met allemaal blije en enthousiaste gezichten. Ook dit evenement was een top-zwemtocht! De opbrengst van meer dan € 223.000,00 is daarbij ongekend!

2022: Wat een mooi evenement!

In 2022 de achtste editie van de Groningen Swim Challenge! Weer een fantastisch aantal teams vanaf Zoutkamp en vanaf Lauwersoog die samen meer dan € 160.000 bij elkaar hebben gezwommen voor het UMCG. Voor alle zwemmers, schippers en vrijwilligers was het een top jaar, dat met de cheque uitreiking op de Grote Markt samen met Ranomi Kromowidjojo onder toeziend oog van duizenden feestgangers van Groningens Ontzet werd afgesloten!

Het sociaal kanaal

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: er zijn geen verbonden accounts voor de gebruiker 17841402957366188.
De aftermovie 🎥van de Groningen Swim Challenge 2022 is klaar! Beleef dit fantastische evenement opnieuw met deze mooie film🤩! Met dank aan Vincent Lublink en Patrick van der Weerd! ... Lees meerLees minder
De eerste foto's van de Swim Challenge 2022 staan online! Bekijk het volledige album op onze website voor de prachtige beelden van dit mooie evenement! www.groningenswimchallenge.nl/fotogalerij/groningen-swim-challenge-2022/ ... Lees meerLees minder
Wat een geweldig bedrag! ... Lees meerLees minder
Iedereen is binnen! ... Lees meerLees minder
Onder luid gejuich en veel gezelligheid worden de teams onthaald bij de finish. ... Lees meerLees minder

Er is dit jaar al door 2 mensen voor in
totaal 175,00 euro gedoneerd!
Ondersteun jij ons in de strijd tegen
kanker?

Doneer nu!

Sietse Veldstraweg 98, 9833 PC Den Ham | 085-2014352 | IBAN NL96 INGB 0006 8026 48 | BIC INGBNL2A | RSIN 854990033 | KVK 62866281
Copyright © 2022 Stichting Groningen Swim Challenge | Inloggen voor teams | Ontwerp en realisatie door B2Design Groningen