Classic Swim

Inschrijven

Classic Swim

De Classic Swim is de originele afstand van de Groningen Swim Challenge. Het is de afstand waarmee het ooit allemaal begonnen is. De Classic Swim start voor dag en dauw in de haven van Zoutkamp. In teams van maximaal zes personen wordt in estafettevorm door het Reitdiep naar Groningen gezwommen, dwars door het prachtige Groninger landschap. Het laatste deel van de route is gewijzigd ten opzichte van eerdere edities. Vanaf de Noorderhaven zwem je door de stad heen niet rechtsaf, maar gaan we linksom, via de Spilsluizen en finish je onder de Steentilbrug door in de Oosterhaven.

Classic Swim – 33,5 km

  • Wanneer: zaterdag 31 augustus 2024.
  • Tijd: start 05.30 haven Zoutkamp.
  • Doel: als team haal je minimaal € 1.500,- op voor kankeronderzoek van het UMCG Kanker Researchfonds Groningen
Inschrijven

De route naar Groningen

Zoutkamp
Roodehaan
Aduarderzijl
Groningen
Bekijk de route!

Bekijk welke teams het goed doen!

Bekijk alle teams!
Ontdek de Groningen Swim Challenge in 3 minuten

De geschiedenis

2014: Eerste editie

De eerste editie van de Groningen Swim Challenge (GSC), werd gehouden op 30 augustus 2014 en was direct een doorslaand succes. Ruim 30 zwemmers legden de goede drieëndertig kilometer zwemmen af, geflankeerd door tal van boten met enthousiaste vrijwilligers. Iets eerder dan verwacht werd de tocht gecompleteerd en rond 15.30 uur stond de Reitdiepkade vol met supporters om de zwemmers binnen te halen. Er werd ruim 25.000 euro opgehaald voor kankeronderzoek!

2015: Finish in centrum Groningen!

Het succes van 2014 smaakte naar meer en ook in 2015 werd de GSC georganiseerd. Op 12 maart 2015 werd de Stichting Groningen Swim Challenge opgericht, met als doel de Swim Challenge jaarlijks te organiseren. Op 29 augustus 2015 vond de tweede editie plaats, waarbij 70 zwemmers – ruim een verdubbeling ten opzichte van 2014 – onder behaaglijke temperaturen in estafettevorm de lange tocht volbrachten en na een tocht door de grachten finishten in de Oosterhaven. De opbrengst? 50.000 euro. Op naar 2016? Uiteraard!

2016: Verdere professionalisering

Met een nieuwe site begint de zwemzomer van 2016 goed. Maar dat is niet de enige vernieuwing. Heel Groningen Zwemt! En de City Swim worden aan het zwempalet toegevoegd. De zwemmers vanuit Zoutkamp zullen in de avond van 27 augustus vijftig deelnemers van de Groningen City Swim aantreffen. De City Swim deelnemers leggen een goede anderhalve kilometer zwemmend door de stadsgracht af en zamelen – net als de langeafstandszwemmers – geld in voor kankeronderzoek.

2017: Kids Swim erbij & recordregen houdt aan!

Het is inmiddels traditie, in de vroege ochtend wordt Zoutkamp onveilig gemaakt door ruim honderd zwemmers en bijna evenzoveel vrijwilligers. De start is spectaculair. De beelden van de opkomende zon boven het Reitdiep schitterend. Onder zeer gunstige omstandigheden spoeden de zwemmers zich in recordtempo richting de stad. De eerste zwemmers arriveren al voor 18:00 in de Westerhaven. Daar staan ruim honderd mede sportievelingen klaar voor de City Swim.

Die middag zijn er al een aantal pionierende Kids Swim deelnemers het water ingegaan, zij zwommen een rondje door de Oosterhaven. Een mooi begin van een hopelijk terugkerend fenomeen. In de weken en maanden voor de Swim Challenge waren via scholen al ruim vierduizend kinderen in beweging gekomen voor de Heel Groningen Zwemt!

Zoveel enthousiasme, betrokkenheid en deelnemers, dat moest wel een schitterend bedrag opleveren. Ambassadeur Arjen Robben kon, net gearriveerd vanuit Bremen, trots een bedrag van 140.000 euro (later opgehoogd naar 147.500) overhandigen aan het UMCG Kanker Researchfonds. Een waanzinnig bedrag en daarmee een groot compliment voor alle zwemmers, donateurs, sponsoren en vrijwilligers!

Op naar 25 augustus 2018!

2018: De 5e editie!

Een jubileumeditie met een unieke extra uitdaging! De Ultra Swim is geboren, een estafette die niet start in Zoutkamp, maar aan de noordkant van het Lauwersmeer. 50 Kilometer zwemmen de teams die deze uitdaging aan gaan. Gelijktijdig met de start in Zoutkamp wordt ook in Lauwersoog het startschot gegeven voor de teams die daar starten. Dit zijn de allersnelste zwemmers en bij Garnwerd hebben de zwemmers van Lauwersoog de “Zoutkampers” ingehaald! De laatste kilometers vanaf  Dorkwerd hebben we gezwommen in de stromende regen. Een uitdaging met recht!

2019: Een topjaar!

In 2019 hebben we alle onderdelen van de Swim Challenge verder uitgebouwd. Met in totaal 36 teams, 82 schepen en tientallen vrijwilligers, hulpverleners en ondersteunende mensen hebben we de Ultra Swim, Classic Swim, Kids Swim en City Swim neer kunnen zetten. Dit jaar heeft ook onze ambassadeur Arjan Robben meegezwommen!

2020: Helaas...

We hadden ons zo verheugd op deze editie, maar door Corona hebben we het gelaten bij een aanmoedigend bericht via de social media aan al onze zwemmers, dat we ons gaan voorbereiden op 2021!

2021: Het achtste jaar, een Corona editie!

Dit jaar zijn veel evenementen afgelast door Corona. De Swim Challenge heeft met een aangepast protocol kunnen plaatsvinden. De Ultra Swim is daardoor komen te vervallen en in Zoutkamp werd er gestart in tijdsvakken. De spreiding bij de versoberde finish zorgde voor voldoende afstand. Desondanks hebben we met ons maximale aantal van 25 teams een prachtig evenement neergezet met allemaal blije en enthousiaste gezichten. Ook dit evenement was een top-zwemtocht! De opbrengst van meer dan € 223.000,00 is daarbij ongekend!

2022: Wat een mooi evenement!

In 2022 de achtste editie van de Groningen Swim Challenge! Weer een fantastisch aantal teams vanaf Zoutkamp en vanaf Lauwersoog die samen meer dan € 160.000 bij elkaar hebben gezwommen voor het UMCG. Voor alle zwemmers, schippers en vrijwilligers was het een top jaar, dat met de cheque uitreiking op de Grote Markt samen met Ranomi Kromowidjojo onder toeziend oog van duizenden feestgangers van Groningens Ontzet werd afgesloten!

2023: De 9e editie

Alweer de 9e editie van de Groningen Swim Challenge. Met net als vorig jaar 30 teams was het een fantastisch evenement. De zonsopkomst over het Reitdiep was er weer ééntje om niet snel te vergeten. Wat we ook niet snel vergeten zijn de enorme stortregens en onweer bij Garnwerd, maar dat was van korte duur. Dank aan alle deelnemers, schippers, vrijwilligers en betrokkenen! Op naar het jubileumjaar 2024, de 10e editie!!

Het sociaal kanaal

Wat een weer vanavond 🌧️ regen en wind,. Het is geen moment droog geweest. En toch, vanavond gingen 16 zwemmers het water in tijdens de eerste openwater clinic van @groningenswimchallenge

Helden!
#samenzwemmenwekankerdewerelduit #groningenswimchallenge #umcgkankerresearchfonds
...

De eerste vier zwemclinics zitten erop.
We zijn op de helft! 💪🏼

Dank @zwembadhoogkerk voor jullie gastvrijheid en dat wij de afgelopen weken bij jullie mochten oefenen.

Nu nog vier te gaan in het open water. Met afsluitend een 3km tocht met tijdwaarneming.

Wil jij daarbij zijn? Geef je op via de link in de bio!
...

Team @zwembadhoogkerk heeft zich dit jaar aangemeld om mee te zwemmen met de Groningen Swim Challenge.

Normaal staan Erik, Chiel, Bas, Monique, Chris en Ineke aan de rand van het zwembad maar op zaterdag 31 augustus springen ze samen het Reitdiep in om 33,5km te zwemmen.

Ook zij combineren passie voor het zwemmen met het goede doel: @umcgkankerresearchfonds

#samenzwemmenwekankerdewerelduit #zwembad #zwemteam #hoogkerk #badmeester #zwempassie #groningenswimchallenge #reitdiep #zoutkamp #groningen
#umcg #umcgkankerresearchfonds
...

Impressie; Gisteravond werd de tweede borstcrawl clinic gehouden in @zwembadhoogkerk. @goededoelentrainer Joeval Benjamins en @maartenmoorman begeleidde een tiental zwemmers in het bad.

De zwemmers trainen naast deze clinic nog 1-2x zelf in het zwembad. En dat werpt zijn vruchten af. Vooruitgang was al te zien na één week.

Toppers!!!
Samen zwemmen we kanker de wereld uit!

#training #zwemmen #borstcrawl #groningenswimchallenge #cityswim #umcgroningen #umcgkankerresearchfonds #zwemmenvoorhetgoededoel
...

Kickboks wereldkampioen @sarel_dejong heeft aangegeven dit jaar met ons mee te zwemmen tijdens de Groningen Swim Challenge.

Na het kickboksen, marathon lopen is ze nu aan het zwemmen geslagen en verschijnt ze op 31 augustus aan de start in Groningen.

Ook zij zwemt voor het goede doel, om onderzoek naar kanker mogelijk te maken. @umcgkankerresearchfonds

Zwem jij op zaterdag 31 augustus ook met ons mee?

#groningenswimchallenge #groningenswimchallenge2024 #zwemmenvoorhetgoededoel #zwemkankerdewerelduit #umcgroningen #umcgkankerresearchfonds #groningerdiepenring #kickboksen #sareldejong #groningen #zwemmen #borstcrawl #zwemtraining
...

De kop is er af! We zijn gestart de clinics. Dank aan @zwembadhoogkerk en @goededoelentrainer Joeval Benjamins voor deze mooie avond.

#borstcrawl #borstcrawlcursus #zwemmenvoorhetgoededoel #samenzwemmenwijkankerdewerelduit @umcgkankerresearchfonds
...

We hebben de inschrijvingen van de zwembad clinics gesloten.
Inschrijven voor de openwater clinics kan nog wel. Deze openwater clinics zijn gepland op 10 juni, 17 juni, 24 juni en de afsluitende tocht (3km + tijdwaarneming) is op 1 juli 2024.
...

Speciaal voor deze 10e editie van de Groningen Swim Challenge hebben wij Caps laten maken! 🧢 Bestel jij deze limited edition ook met handtekening van @ranomikromo ? #linkinbio
#groningenswimchallenge #umcg #umcgkankerresearchfonds #goeddoel #openwaterzwemmen #groningen
...

Onze helden!!

Een greep uit de vele zwemmers die op 31 augustus de grachten inspringen en de uitdaging aangaan.
Deze helden zwemmen 2,1 of 3,8km door de binnenstad van Groningen om geld op te halen voor het UMCG Kanker Researchfonds .

Check deze zwemmers en alle anderen op onze website (link in de bio) en steun ze!
samen zwemmen wij kanker de wereld uit.
...

Jaaaaa, we beginnen binnenkort!!
Geef je nu op voor de zwemclinic 2024.

Kom goed getraind aan de start van de Groningen Swim Challenge en zwem met ons mee. Opgeven kan via de link in de bio.
...

Om de Groningen Swim Challenge ieder jaar mogelijk te maken zijn wij afhankelijk van sponsors en wij kunnen financiële hulp voor het event goed gebruiken.

Wil jij ons sponsoren met jouw bedrijf/organistie?

Wij hebben speciaal hiervoor een mediakit samengesteld. In deze mediakit is te lezen welke leuke tegenprestaties wij bieden. Bijvoorbeeld;

*advertentiemogelijkheden in de Swim Challenge Krant.
*sponsorpakketten vanaf € 250,-

Ben jij geïnteresseerd en wil jij meehelpen om samen met ons en de zwemmers een prachtige tiende editie neer te zetten op 31 augustus stuur dan een mail naar info@groningenswimchallenge.nl

Samen zwemmen wij kanker de wereld uit!
...

Zaterdag 16 maart zijn wij aanwezig bij @uursestafette
Dit zwemevenement wordt gehouden in @sportcentrumdekalkwijck in Hoogezand.

Wij staan met onze informatiestand in de hal van het zwembad.
Heb je vragen over Groningen Swim Challenge, wil je meer informatie of wil jij zwemmen voor het @umcgkankerresearchfonds en heb jij je nog niet ingeschreven? Kom gerust bij ons langs!!

Samen zwemmen wij kanker de wereld uit!
...

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Het is vanavond geen moment droog geweest. Slechtere weersomstandigheden kun je niet krijgen tijdens een eerste openwater training. Toch durfen 16 zwemmers het aan om het water in te gaan.

Helden!

Volgende week weer een clinic. Ben jij er bij?
... Lees meerLees minder

1 CommentReactie op Facebook

Ook hier 2 helden👍💪

Ook dit jaar doet Museumschip EMMA weer mee als begeleidingsschip bij de Swim Challenge vanaf Zoutkamp. Hier zijn wij enorm blij mee! Maar ook is het Museum aan de_A dit jaar startlocatie van de Short City Swim van 2,1km, dus als je mee wilt zwemmen met deze Short City Swim dan start je bij deze unieke locatie aan de Brugstraat in Groningen! ... Lees meerLees minder

2 CommentReactie op Facebook

Vrienden van Team De Wil - Groningen SwimChallenge

Hee! Heb jij je al aangemeld voor onze Kids Swim op zaterdag 31 augustus? 😀
Vanuit de Oosterhaven kun je 500m of 750m zwemmen en je finisht daarna weer in de Oosterhaven. Neem je vriendjes, vriendinnetjes of gewoon je hele schoolklas mee naar deze superleuke swim! En je steunt daarmee ook nog eens een supergoed doel: het UMCG Kankerresearchfonds. Hoe stoer is dat?!😎
... Lees meerLees minder

Wil jij met jouw collega’s meedoen aan de City Swim op zaterdag 31 augustus? Meld je dan als bedrijventeam aan voor de 2,1km of 3,8km door de diepenring van Groningen. Herkenbaar en een superleuke teambuilding activiteit! 😎 ... Lees meerLees minder

Op maandagavond 1 juli sluiten we onze zwemclinics af met een zwemtocht van de Dorkwerdersluis naar de Reitdiephaven. Deze tocht is 2,8km en voor iedereen toegankelijk. Ook is het een prachtige voorbereiding op de Swim Challenge of City Swim. Zwem jij ook mee met deze tocht? 😎

Meld je aan via www.groningenswimchallenge.online
Tijdens de tocht is tijdwaarneming aanwezig en we sluiten af met een gezellige borrel bij De Ideale Buurman
... Lees meerLees minder

3 ReactiesReactie op Facebook

Wieke Veer - iets voor jou?

Lieke Boudewijn ga je ook?

In!

Meer laden

Er is dit jaar al door 2193 mensen voor in
totaal 48.847,00 euro gedoneerd!
Ondersteun jij ons in de strijd tegen
kanker?

Doneer nu!

Sietse Veldstraweg 98, 9833 PC Den Ham | 085-2014352 | IBAN NL96 INGB 0006 8026 48 | BIC INGBNL2A | RSIN 854990033 | KVK 62866281
Copyright © 2024 Stichting Groningen Swim Challenge | Inloggen voor teams | Ontwerp en realisatie door B2Design Groningen