Terug naar nieuwsoverzicht
Swim challenge

Opbrengst 2016 naar fundamenteel onderzoek!

De Swim Challenge 2016 bracht 84.000 euro op. Wat is daarmee gebeurd? Het lijkt alweer even geleden, de succesvolle Swim Challenge van 2016. Zaterdag 27 augustus was in alle opzichten onvergetelijk. Middels Heel Groningen Zwemt was van tevoren al bekend dat er een flink bedrag voor het UMCG Kanker Researchfonds was opgehaald. De deelnemers aan de Swim Challenge en later die dag de City Swim deden daar nog een schepje bovenop. Het resultaat? Ruim tachtigduizend euro voor het goede doel. Een schitterend bedrag! Inmiddels is de Stichting Groningen Swim Challenge druk doende met de editie van 2017. Hierover snel meer. Geld inzamelen in natuurlijk prachtig, maar waar wordt het bedrag zoal aan uitgegeven?

Met de opbrengst van de Swim Challenge, City Swim en Heel Groningen Zwemt is het project van professor Ronald Borra gefinancierd: ‘Development of a novel software suite for optimal and direct correlation of advanced in‐vivo and ex-vivo multi-modal clinical imaging data with digital histopathology.’ Een hele mond vol. Wat meer simpel gezegd wordt er binnen dit project gezocht naar een semiautomatische softwareoplossing om MRI-beelden te koppelen aan specifieke patiëntgegevens van pathologie. Om nauwkeuring het stadium van kanker te kunnen vaststellen en daarbij een verhoogde kans op behandelsucces wordt namelijk gebruik gemaakt van MRI-beelden. De patiëntbehandeling wordt vervolgens mede op basis van MRI-beelden gekozen. Voor elke patiënt wordt een individueel behandelplan gemaakt naar aanleiding van reacties van tumorweefsel. Met eerdergenoemde softwareoplossing kan de beeldvorming zo exact mogelijk gekoppeld worden aan de gegevens van de kankercellen van individuele patiënten. Hoe beter de koppeling, hoe beter de arts kan bepalen welke behandeling optimaal is.

Een betere overleving wordt daarmee mogelijk voor patiënten met alle type ‘solide’ tumoren, zoals borstkanker, ovariumkanker, hoofd- en halskanker, melanoomkanker, longkanker, nierkanker, leverkanker, lymfoomkanker en hersentumoren. Aanvullend is met de opbrengst een deel van het project van dr. Daniel Warmerdam en dr. Floris Foijer gefinancierd: ‘Precise creation and detection of genome editing events in human stem cells’. In dit project wordt naar beschadigde DNA-cellen gekeken en wat we daarvan kunnen leren. We weten dat kanker ontstaat door beschadiging en daarmee verandering van het DNA van een cel. Beschadigde cellen willen we graag vervangen door cellen met een correct DNA. Om dit te kunnen onderzoeken is inmiddels een ‘digital droplet PCR (polymerasekettingreactie)’ aangeschaft. Met dit apparaat kunnen gerepareerde cellen geïsoleerd worden en vervolgens bestudeerd. Dit geeft veel vormen van kanker betere behandelmogelijkheden en patiënten met onder andere lymfoomkanker, leverkanker en erfelijke borstkanker zullen hiervan profiteren.

Meer nieuws lezen?

Swim challenge

Editie 2020 gecanceld

25 april 2020
Swim challenge

Waarom ik meedoe? Omdat het kan!

7 maart 2020

Er is dit jaar al door 45 mensen voor in
totaal 530,00 euro gedoneerd!
Ondersteun jij ons in de strijd tegen
kanker?

Doneer nu!

Sietse Veldstraweg 98, 9833 PC Den Ham | 085-2014352 | IBAN NL96 INGB 0006 8026 48 | BIC INGBNL2A | RSIN 854990033 | KVK 62866281
Copyright © 2020 Stichting Groningen Swim Challenge | Inloggen voor teams | Ontwerp en realisatie door B2Design Groningen