Ultra Swim
Lauwersoog - Groningen
50 Kilometer

Routebord Routebord Zwemmer Juichen Point Zoutkamp

Zoutkamp

Point Electra

Electra

Point Roodehaan

Roodehaan

Point Aduarderzijl

Aduarderzijl

Point Garnwerd

Garnwerd

Point Dorkwerd

Dorkwerd

Point Groningen

Groningen

Lauwersoog - Zoutkamp

Vanaf Lauwersoog start de Ultra Swim om 04:30 uur. Er wordt gezamenlijk gestart en dat is een uurtje eerder dan de start in Zoutkamp. Je zwemt in het donker de eerste anderhalf uur over het Lauwersmeer. Een echte uitdaging! Na 15 kilometer kom je aan in Zoutkamp. Vanaf daar vervolg je dezelfde route als de Classic Swim. Vanuit Zoutkamp wordt er richting Electra gezwommen.

Electra - Roodehaan

De zwemmers laten Electra achter zich en zwemmen richting Roodehaan. In dit gehucht, vernoemd naar herberg ‘De Roode Haan’, werd tot 1908 gebruik gemaakt van een veer om over het Reitdiep te komen. Vandaag de dag is de brug een ideale plek om de zwemmers toe te juichen. Roodehaan is een mooie plek de zwemmers aan te moedigen. Tussen 9.00 en 10.00 zullen de zwemmers dit markante punt passeren.

Roodehaan - Aduarderzijl

Na Roodehaan zwemmen we vervolgens door het meest meanderende stuk van het Reitdiep. De rivier slingert hier hevig door de Groninger klei. Na het bochtenwerk komen de zwemmers aan bij de prachtige spilsluizen van het vijftig inwoners tellende Aduarderzijl, ofwel Auwerderziel. Deze sluizen dienden voor de afwatering van de gebieden nabij de stad Groningen op het Reitdiep, dat tot eind 19e eeuw in open verbinding met zee stond. Het meanderende karakter kan voor flinke tegenstroming zorgen. Voor sommige zwemmers is dit het eerste stuk waar de man met de hamer wacht.

Aduarderzijl - Garnwerd

Het Reitdiep leidt de zwemmers vervolgens naar het wierdedorp Garnwerd. Hier is het Reitdiep gekanaliseerd in 1629. Garnwerd, een dorp met een eigen vlag én volkslied, is een ideale plek om de zwemmers aan te moedigen. Ze zullen het nodig hebben. In Garnwerd hebben de zwemmers tweederde afgelegd en zal de vermoeidheid een rol gaan spelen. Aldaar is een prima horecagelegenheid aanwezig met een terras en strandje direct aan het zwemparcours. In Garnwerd kunnen de zwemmers ervoor kiezen, mits op schema, om even aan wal te gaan om familie, vrienden en supporters te begroeten.

Garnwerd - Dorkwerd

Na Garnwerd achter zich gelaten te hebben zetten de zwemmers koers richting de sluis van Dorkwerd, wat net als Garnwerd een wierdedorp betreft. De Dorkwerdersluis is een ouderwetse bottleneck voor de Swim Challenge. In de sluis moeten alle boten schutten en over het kanaal mag niet gezwommen worden. Een natuurlijk rustpunt voor de deelnemers en vrijwilligers en bovendien een kans om even bij te praten met mensen aan de kant. Vanaf de Dorkwerdersluis vertrekken de teams weer rond 16.00 richting stad. Voordat ze daar aankomen zwemmen ze overigens door Wierumerschouw, een idyllisch plekje waar ook de befaamde wandelroute Het Pieterpad doorheen loopt. Vanaf hier tot aan de finish kan het publiek over wondermooie paden langs het Reitdiep meefietsen met de zwemmers.

Dorkwerd - Groningen

In de sluis van Dorkwerd zitten alle zwemmers veilig aan boord van de teamboten. Vervolgens worden ze weggeschoten voor de laatste etappe richting de finish: de Oosterhaven in Groningen.  Met het binnenzwemmen van de stad komen we ook de zwemmers van de City Swim tegen. Een schitterende finishlocatie wacht de zwemmende en varende helden op. Onze vrijwilligers en zwemmers krijgen een verdiend heldenonthaal. Als alle zwemmers feestelijk zijn ontvangen, wordt er overgegaan op de bekendmaking van het eindbedrag wat volledig ten goede komt aan het UMCG Kanker Researchfonds! Hierna is het tijd voor een drankje, hapje, dansje, napraten en nagenieten op de finishlocatie!

Onze trotse sponsoren

Er is dit jaar al door 935 mensen voor in
totaal 20.205,00 euro gedoneerd!
Ondersteun jij ons in de strijd tegen
kanker?

Doneer nu!

Sietse Veldstraweg 98, 9833 PC Den Ham | 085-2014352 | IBAN NL96 INGB 0006 8026 48 | BIC INGBNL2A | RSIN 854990033 | KVK 62866281
Copyright © 2023 Stichting Groningen Swim Challenge | Inloggen voor teams | Ontwerp en realisatie door B2Design Groningen