Terug naar nieuwsoverzicht
Swim challenge

Waarom ik meedoe? Omdat het kan!

Komend jaar doet Diana van Winden, hopelijk, voor de zesde keer mee aan de Groningen Swim Challenge. Waarom? Omdat het kan. "Het is zo mooi om mee te doen. De start in Zoutkamp in het half donker met al die mensen die voor hetzelfde doel zwemmen, dat blijft een kippenvel-moment."

In gesprek met Diana van Winden

Wat was je eerste kennismaking met de Groningen Swim Challenge?

“In 2014, het eerste jaar dat de GSC is georganiseerd, woonde ik in Oldehove. Er stond toen een klein stukje over de Groningen Swim Challenge in de krant. Het viel me op omdat de naam van Neal Haan werd genoemd en die woonde, net als ik in die tijd, in Oldehove. Het zwemmen voor het goede doel sprak me aan maar ik las het in juli en toen was het te laat om nog te beginnen met trainen. In het weekend nadat de Swim Challenge was geweest, sprak ik een collega die vertelde dat zijn schoonzoon mee had gedaan. Die collega wilde het tweede jaar ook meedoen en toen heb ik me meteen aangemeld voor zijn team.”

Wat is jouw persoonlijke motivatie om mee te doen?

“Dat het kan als oud-patiënt. Ik heb zelf kanker gehad. In december 2001 ben ik bevallen van mijn dochter. Toen is er een cyste uit mijn buikholte verwijderd. Die bleek kwaadaardig weefsel te bevatten en ik had uitzaaiingen in de lymfeklieren. Ik ben 39 keer bestraald met gelukkig heel goed resultaat.”

Je hebt inmiddels vijf keer meegedaan, waarom?

“Het is zo mooi om mee te doen. De start in Zoutkamp in het half donker met al die mensen die voor hetzelfde doel zwemmen, dat blijft een kippenvel-moment. De eerste drie jaar hebben we vanuit Zoutkamp gezwommen met een team van vijf of zes zwemmers. In het tweede jaar hebben we voor de late start gekozen, je moet jezelf wel blijven uitdagen natuurlijk. In 2018 hebben we daarom de Ultra Swim vanuit Lauwersoog gedaan. De uitdaging in 2019 was het zwemmen vanuit Zoutkamp met een team van drie zwemmers. Maar uiteindelijk blijft het goede doel de drijfveer.”

Ultra Swim of Classic Swim?

“Dan kies ik voor de Classic Swim vanuit Zoutkamp. Dat is zo gezellig en sfeervol met het publiek, de zwemmers, overal lichtjes, muziek en vuurwerk. Het nadeel van de Ultra Swim is dat het eerste publiek pas in Zoutkamp staat. Natuurlijk is het een uitdaging om vanuit Lauwersoog te zwemmen, maar als je met een klein team vanuit Zoutkamp zwemt, is de afstand per zwemmer ook groot. Dus daar is ook een uitdaging te vinden.”

Wat vind je het allermooiste aan de Groningen Swim Challenge?

“Ik kan niet echt één ding noemen. De start in Zoutkamp is geweldig. Maar dat geldt ook voor de aankomst in Garnwerd aan Zee. Het zwemmen langs het Hoge der Aa is een feestje. In 2019 hebben we als team ongeveer per minuut van zwemmer gewisseld om maar zoveel mogelijk te kunnen genieten van dit stukje van de route. Ook het zwemmen richting de finish, de zonsopkomst, het publiek langs de route, het is allemaal zo mooi. Maar als ik dan toch één moment moet kiezen: het schutten in de sluis bij Dorkwerd. Met alle boten en alle zwemmers in de sluis; dat is onbeschrijfelijk.”

Wat is jouw ultieme GSC-moment?

“Dat was mijn eerste jaar op de moederboot Emma van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Voor mij begint de Swim Challenge namelijk al op vrijdag. Als ik met de Emma richting Zoutkamp vaar. Altijd in goed gezelschap én voor mij de ultieme voorbereiding. Want ont-stressen en dus heel relaxed aan de start. Dat jaar zaten we met de zwemmers, een duiker, ehbo en anderen en toen kwam het gesprek op onze drijfveer om mee te doen. We vertelden allemaal ons persoonlijke verhaal. Ik vertelde mijn verhaal en toen kwam echt binnen wat ik aan het doen was. Dat was echt het grootste kippenvel-moment van de afgelopen vijf Challenges. Ik had dat ook niet verwacht op dat moment. Je bent al maanden aan het trainen en je hebt al vele malen je verhaal verteld. Maar in die setting en dat iedereen zijn of haar verhaal vertelde dat vond ik heel bijzonder.”

Je bent al maanden aan het trainen en je hebt al vele malen je verhaal verteld. Maar in die setting en dat iedereen zijn of haar verhaal vertelde dat vond ik heel bijzonder.

Wat doe jij op 29 augustus 2020?

Voor mij zou het een geweldige uitdaging zijn om met een team van twee personen mee te doen. Op dit moment weet ik nog niet of ik dat ga doen, omdat het inzamelen van geld me na vijf jaar wel voor een dilemma stelt. Je vraagt altijd dezelfde mensen om een bijdrage en dat vind ik lastig.

Wat is je droom?

Meedoen met mijn zoon en dochter.

 

Meer nieuws lezen?

Swim challenge

Inschrijving Groningen Swim Challenge 2021 is open

24 december 2020
Swim challenge

Editie 2020 gecanceld

25 april 2020

Er is dit jaar al door 83 mensen voor in
totaal 1.857,00 euro gedoneerd!
Ondersteun jij ons in de strijd tegen
kanker?

Doneer nu!

Sietse Veldstraweg 98, 9833 PC Den Ham | 085-2014352 | IBAN NL96 INGB 0006 8026 48 | BIC INGBNL2A | RSIN 854990033 | KVK 62866281
Copyright © 2021 Stichting Groningen Swim Challenge | Inloggen voor teams | Ontwerp en realisatie door B2Design Groningen